Grillsäsong.

Mmmm sommar vin och sköna avsugningar. Det för mig osökt in på hur gott det är med grillat. Så jag tänkte via Per Morberg förmedla ett recept på något gott att grilla.

Spädgris på skogvaktarns vis

Ingredienser

4 4 påsar grillkol
Ståltråd

1 1 st spädgris, à 6–7 kg
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Örtolja till pensling
1 1 kruka timjan
1 1 kruka basilika
1 1 kruka rosmarin
5 5 dl rapsolja
2 2 st tamarisoja
1 1 st citron, saften

Fyllning
6 6 st gula lökar
3 3 st morötter
2 2 st purjolökar
4 4 st äpplen
4 4 st vitlökar
2 2 st apelsiner
350 350 g mango chutney
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Tillbehör
15 15 st bakpotatisar
400 400 g smör
Gräslök till garnering

Ingredienser

4 påsar grillkol
Ståltråd

1 st spädgris, à 6–7 kg
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Örtolja till pensling
1 kruka timjan
1 kruka basilika
1 kruka rosmarin
5 dl rapsolja
2 st tamarisoja
1 st citron, saften

Fyllning
6 st gula lökar
3 st morötter
2 st purjolökar
4 st äpplen
4 st vitlökar
2 st apelsiner
350 g mango chutney
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Tillbehör
15 st bakpotatisar
400 g smör
Gräslök till garnering

Gör så här

1. Tänd grillbädden.

2. Lägg kolhögar i framändan och bakändan av bädden. Det behövs inget kol i mitten (den tunnare mittdelen av grisen blir klar ändå).

3. Salta och peppra grisen ordentligt inuti.

4. Hacka och blanda de färska örtkryddorna med rapsoljan, tamarisojan och citronsaften i en bunke.

5. Ställ blandningen åt sidan tills det är dags att pensla grisen och grilla den.

6. Gör fyllningen
Skala löken och morötterna och skölj purjolöken väl.

7. Skär alltsammans i halvcentimetertjocka skivor.

8. Skiva äpplena och halvera vitlökarna och apelsinerna.

9. Lägg rotsakerna, löken och frukten i en bunke och tillsätt mango chutneyn och lite salt och peppar. Blanda väl.

10. Lägg fyllningen i grisen och ”sy ihop” med ståltråd.

11. Grilla
Bind upp grisen med ståltråd på ställningen (se bilden).

12. Lyft över ställningen till kolbädden. Kolet skall redan vara tänt innan grisen hängs upp.

13. Det tar 2–3 timmar att grilla en spädgris. Pensla den med örtoljan och vänd den var tionde minut. Stick en kniv i den tjockaste delen av grisen när den verkar färdiggrillad och kontrollera att saften som rinner ut är klar och inte röd. Köttet ska vara vitt.

14. Slå in potatisarna i tre lager folie när det återstår cirka 1 timme av grillningen.

15. Lägg dem vid sidan av glöden och vänd dem då och då. De är klara efter 50–60 minuter.

16. Skär ett kryss i potatisarna, klicka i smör och klipp lite gräslök över dem före servering.

17. Vid servering
Servera med exempelvis en god grönsallad, gräddsås och bakpotatis.

Gör så här

1. Tänd grillbädden.

2. Lägg kolhögar i framändan och bakändan av bädden. Det behövs inget kol i mitten (den tunnare mittdelen av grisen blir klar ändå).

3. Salta och peppra grisen ordentligt inuti.

4. Hacka och blanda de färska örtkryddorna med rapsoljan, tamarisojan och citronsaften i en bunke.

5. Ställ blandningen åt sidan tills det är dags att pensla grisen och grilla den.

6. Gör fyllningen
Skala löken och morötterna och skölj purjolöken väl.

7. Skär alltsammans i halvcentimetertjocka skivor.

8. Skiva äpplena och halvera vitlökarna och apelsinerna.

9. Lägg rotsakerna, löken och frukten i en bunke och tillsätt mango chutneyn och lite salt och peppar. Blanda väl.

10. Lägg fyllningen i grisen och ”sy ihop” med ståltråd.

11. Grilla
Bind upp grisen med ståltråd på ställningen (se bilden).

12. Lyft över ställningen till kolbädden. Kolet skall redan vara tänt innan grisen hängs upp.

13. Det tar 2–3 timmar att grilla en spädgris. Pensla den med örtoljan och vänd den var tionde minut. Stick en kniv i den tjockaste delen av grisen när den verkar färdiggrillad och kontrollera att saften som rinner ut är klar och inte röd. Köttet ska vara vitt.

14. Slå in potatisarna i tre lager folie när det återstår cirka 1 timme av grillningen.

15. Lägg dem vid sidan av glöden och vänd dem då och då. De är klara efter 50–60 minuter.

16. Skär ett kryss i potatisarna, klicka i smör och klipp lite gräslök över dem före servering.

17. Vid servering
Servera med exempelvis en god grönsallad, gräddsås och bakpotatis. 

Tips

Receptet räcker till 8-10 personer.

Lägg kolhögar under fram- och bakbenen. Ca tre liter kol i varje hög. OBS! Inget kol i mitten eftersom grisen är tunnare där och grillas färdig av indirekt grillning. Se till så att inte kolet börjar brinna, använd en blomspruta med vatten för att släcka.

Tamarisoja är en äkta japansk sojasås som lagrats i flera månader enligt gammal japansk tradition. Den är naturligt glutenfri.

Gör gärna en sås på grisens fyllning:
Häll öl på grönsaks- och frukthacket, apelsinsaft och mango chutneyn. Häll i grädden. Smaka av med soja, peppar och salt.
Lycka till och tänk på brandfaran.


Kommentarer
Postat av: emelie

tack du :D

2010-05-16 @ 19:15:34
URL: http://emelieastemoo.blogg.se/
Postat av: Kate

Haha ja precis!! :P

2010-05-16 @ 20:12:13
URL: http://blondafanskapet.blogg.se/
Postat av: Gun

Det är ju gott, men ser lite äckligt ut med en hel gris på spett.

2010-05-16 @ 20:56:24
URL: http://horni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0