Veckans vintips.

La Chapelle des Augustins, ett vitt friskt vin så här inför sommaren. No:5335. På sommaren som sälskapsvin vill man ju ha något friskt. Detta är kanon en mysig sommarkväll med bara överkroppar till, he he.
Karaktär: Tydlig doft av sauvignon blanc med försommarklorofyll och svartvinbärsblad men också en svag doft av vita smultron och en antydan till krutrök. Frisk och fräsch med mycket smak av solmogen vit frukt. Lång ren eftersmak med touch av rökighet.
Passar till: Går bra till skaldjur förstås men även de flesta fiskrätter. Lokal specialitet: halvera och kärna ur ett fast päron, fyll med crottin de Chavignol (eller annan god getost), peta in i ugnen i ca 20 minuter tills osten blivit vackert gyllenbrun på ytan. Mer än gott till detta vin! Dekantera gärna en timme innan servering.
Mer om Sancerre La Chapelle des Augustins : Familjen Bourgeois har odlat vin runt Sancerre i tolv generationer. Med flera olika vingårdar kan man producera viner i olika stilar som denna La Chapelle med sin charmerande, nästan smultrondoftande frukt. La Chapelle des Augustins är en enskild vingård som ligger sydost om staden Sancerre på sluttningen ner mot floden Loire. Vingården har gamla stockar med en snittålder på drygt 35 år. Jordmånen är 60 cm flintblandad lera på bas av kalksten, bägge stenarterna ger sitt till vinets karaktär. Flintan ger lätt rökighet och kalkstenen bidrar med vinets knivskarpa syra. Vinet är jäst på ståltank men 15% har sedan lagrats på 300-liters ekfat med bâtonnage för komplexitet och rondör.

Jag är inget vitvinsfan direkt men detta gillade jag skarpt. Kanske just för den sommriga kännslan. Jag älskar sommaren.

Kommentarer
Postat av: Ackelina

Sv; haha, min mage? ;O hur kan du gilla den bilden?

2010-04-16 @ 11:47:24
URL: http://ackelina.webblogg.se/
Postat av: jenny

Vitt vin går ner i alla lägen!;)

Den där får jag prova! Alltid kul med lite ny inspiration, att hitta ett bra vin är lika knepigt som att hitta en bra karl:D Man får helt enkelt leta sig fram..!

2010-04-16 @ 14:34:45
URL: http://ltg.blogg.se/
Postat av: Emelie's WickedTime

något bra festvins tips:)?

2010-04-16 @ 18:12:14
URL: http://wickedtime.blogg.se/
Postat av: Ackelina

Sv; haha okej

2010-04-16 @ 20:57:08
URL: http://ackelina.webblogg.se/
Postat av: simone

Sv: Amen brother! haha det är det, systemkameran åker ofta med i väskan "just in case" ;D TACK! Dina komplimanger värmer :)

2010-04-16 @ 21:13:26
URL: http://fattybom.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0